ROUWBOEKET - ROUWBOEKETTEN

 

Surinaamse begrafenis:

 

Bij het overlijden in Surinaamse kringen worden bijna altijd dezelfde handelingen verricht. Er zijn Islamitische, Boeddistische, Protestant Christelijke, Rooms-Katholieke, Joodse en Creoolse Surinamers, en iedere groep heeft weer andere rouwrituelen. De meeste Surinamers zijn Christelijk en lid van het Evangelische Broedergemeenschap, maar daarbij komt er ook een gedeelte afgoderij bij kijken. Creoolse begrafenissen zijn in Suriname beroemd en uitbundig, waarbij de overledene vooraf wordt bewassen. Wanneer er iemand overlijdt zijn het de dichtbijzijnde familieleden die de begrafenis verzorgen, zoals de nichten, neven, ooms en tantes. Zij zorgen ervoor dat iedereen die de persoon heeft gekend, aanwezig is.

De voorbereiding
Surinamers bereiden zich meestal niet voor op de begrafenis. Zij vinden dat als het tijd is om te “gaan”, zij toch wel gaan met Gods wil. Meestal zegt men spontaan tijdens gesprekken wat er zou moet gebeuren als hij/zij zal overlijden. Surinamers vinden het namelijk heel gewoon om over de dood te praten, het is bij hen dus geen taboe. Als iemand plotseling zou overlijden, wordt dit sowieso door de familie verzorgt.

De uitvaart
In Suriname gaan de directe familieleden voordat de begrafenis plaatsvindt, naar het crematorium om te praten met de overledene over hoe ze zijn dood ervaren, wat voor persoon die persoon was en hoe ze samen in het leven hebben gestaan,want zij zijn ervan overtuigd dat hij/zij hen nog steeds kan horen. We hebben dan een kommetje met een bodempje water, waarin we eerst onze handen moeten nat maken en vervolgens , staande achter zijn/haar hoofd onze beide handen tegen zijn wangen aan moesten zetten. Hierna moeten we weer onze handen in het zelfde bodempje water wassen. Dit aanraken kan nog, omdat het lijk nog niet bewassen is. Bij het bewassen van het lijk gebruiken wij een mix van formaline, alcohol, glycerine en tabaksbladeren. Het ritueel duurt anderhalf tot vijf uur.
Bij een Creoolse begrafenis zingen wij voorafgaand rouwliederen tijdens een kerkdienst. Bij de begrafenis is iedereen in het wit gekleed en de naaste familie heeft een hoofddoek, een “anjisa” op. Bij de begrafenis gaat vaak een bazuinkoor of een trompettist voor. Veel Surinamers geven tijdens het leven aan dat zij dansend naar het graf gebracht te willen worden. Het is een oude gewoonte die keer op keer weer wordt gebruikt. Het wordt gezien als een troostgevende vorm van rouwverwerking, de nabestaanden worden zo ingenomen door het dansen zelf, dat we ons verdriet even vergeten.

Na de begrafenis
Onze rouwperiode is opgebouwd uit verschillende perioden. Het is gebruikelijk dat de familie na acht dagen en na zes weken na de sterfdag bij elkaar komt. Na zes weken komt iedereen weer bij elkaar en er wordt i.p.v. gehuild, gegeten, gezongen en gelachen.Hierbij wordt de kleding aangepast. De eerste acht dagen is die helemaal wit. Na veertig dagen draagt men een combinatie van zwart/wit. Vanaf die dag tot zes maanden na het overlijden mag naast het zwart-wit, ook de kleur paarsblauw gedragen worden. En na één jaar is de rouwperiode voorbij."

 
Bij de uitvaart van Surinamers worden veel bloemen gebruikt.
Rouwwerkspecialist heeft regelmatig uitvaartdiensten van Surinamers waar begrafenis bloemen voor gemaakt worden.

Alle opdrachten zullen door gediplomeerde  rouwwerk specialisten  met uiterste zorg worden uitgevoerd.

 

Omdat rouwarrangementen met de hand gemaakt worden kost het nog enige tijd om dit voor u de kunnen maken.

Wij garanderen dat uw bestelling altijd uit kunnen voeren mits hier de beschikbare tijd voor is.

Wilt u zeker weten of u opdracht nog uitgevoerd kan worden neemt u dan contact met ons op. Binnen enkele minuten weten wij of dit nog mogelijk is voor u.

 

Wij van de rouwboeket-rouwboeketten gaan tot het uiterste voor onze klanten. Zelfs als u om 15.00 uur iets nodig heeft proberen wij alles op alles te zetten om ook u Rouwboeket op de juiste plaats af te leveren. Maar ook wij moeten ook wel eens zeggen dat het echt niet meer mogelijk is, uiteraard hebben wij alles geprobeerd om dit dan te voorkomen.

 

 

 

Rouwboeket online bestellen

via onze website         

 

 

 

 

Dagelijks bezorgen wij vele Rouwboeketten door heel Nederland. Of u nu een rouwboeket nodig heeft in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag dan wel in de kleine plaatsen in Noord Holland, Zuid - Holland , Groningen of Friesland.

Mede door een goede logistieke samenwerking van de ruim 170 rouwwerkspecialisten kunnen wij in heel Nederland zorgen voor een snelle bezorging op de gewenste bestemming. 

 Rouwboeket-Rouwboeketten.nl zorgt dat u Rouwbloemen of rouwstukken waar ook in Nederland worden afgeleverd.

 

 

Mede door onze werkwijze hebben wij zéér goede contacten met diverse uitvaartverzorgers. Een paar bekende spelers in deze markt zijn onderandere: Monuta - Yarden - Dela - PC - Myosotis - v/d Spek - Dunweg - Alcuon en vele andere uitvaartverzorgers. 

 

 

 

 

Rouwboeket - Rouwboeketten.nl is dagelijks bereikbaar van maandag t/m zaterdag.

 (uitgezonderd zon-en feestdagen)

9.00 - 18.00 uur

 

 

 

Contact: tel. 0180-318970

tel. 0180-324580

tel. 06-52520607

 Maandag tot 12.00 uur tel. 072-5332808

 

De Rouwwerkspecialist:

 

Rouwboeket bestellen / Rouwboeket bezorgen

 

 

 

 

Zoekwoorden engels:

 

Funeral flowers

 Burial
 Funeral
 Funeral florist

Funeral Bouquet

Sympathie Bouquet

 

 

 

 

 

 

Uw rouwboeket bezorgen wij door heel Nederland. 

 

 

Uw rouwboeket wordt met uiterste zorg behandeld. 

        

   

 

Uw rouwboeket opgemaakt met verse bloemen.

 

 

 

Regelmatig worden er ook vanuit suriname rouwstukken / ruikers besteld voor een surinaamse begrafenis of crematie.

 

Rouwboeket-rouwboeketten.nl verzorgt de rouwbloemen door heel Nederland.

 

 

Er zijn diverse uitvaarten mogelijk in Nederland zoals:

 

hindoe uitvaart

islamitische uitvaart

surinaamse uitvaart

chinese uitvaart

 

 

 

 

De Surinaamse dienst

Bij een christelijke Surinaamse dienst gaat meestal een dominee voor. Deze diensten onderscheiden zich vooral omdat er heel veel gezongen wordt.

 

 • Creoolse Surinamers
  Bij het overlijden van iemand met een creools Surinaamse achtergrond zal de directe familie zich kleden in het wit. De overledene zal ritueel gewassen worden door een aflegvereniging (ook wel wasvereniging genaamd), de dinari. De kinderen worden 3 keer over de baar getild maar mogen geen tranen in de kist laten vallen (een bijgeloof zegt dat dit de oorzaak van nachtmerries zou kunnen zijn). Ook legt men een koord, welke dezelfde lengte heeft van ieder kind, in de kist. In de nacht voor de uitvaart herdenkt men de overleden met zang en dans waarbij een bonoeman aanwezig is. Er is telkens een pauze om bezoekers ongemerkt de kans te geven het huis te verlaten. Men wil zo voorkomen dat een “winti” mee naar huis gaat.

   

 • Hidoestaanse Surinamers
  De overledene van Hindoestaans Surinaamse afkomst wordt door verre verwanten afgelegd. Bij het afleggen vinden vele rituelen plaats zoals het afstoppen van neus en oren om te voorkomen dat de geest het lichaam verlaat vóór de crematie. De overledene wordt gewassen, de grote tenen samen gebonden om te voorkomen dat hij/zij kromme benen krijgt en gewikkeld in een witte kaftan, die afkomstig is van directe verwanten en 2,5 keer de lengte heeft van het lichaam van de overledene. Het hoofd en de voeten worden niet omwikkeld. De handen worden op de borst gekruist.

   

   


  ‘Er is niet één ritueel rondom de dood, het zijn er eigenlijk heel veel,’ verkaart een onderzoeker. Sterven is een overgangsritueel, een overgang van leven naar dood. Zo’n overgangsritueel kent verschillende fasen. ‘De belangrijkste fase voor Afro-Surinamers is eigenlijk de avond die voorafgaat aan de begrafenis, de dodenwake. Dit is een bijeenkomst van familieleden en kennissen en hier wordt de overledene herdacht en wordt er afscheid genomen. Deze bijeenkomst wordt ook wel Dede Oso genoemd, wat letterlijk sterfhuis betekent, en dit gebeurt op de plek waar de overledene (of zijn of haar familie) heeft gewoond.’

   

  De begrafenis zelf is een andere belangrijke fase in het Afro-Surinaamse doodsritueel. Bijzonder aan de rouwrituelen van de Afro-Surinaamse gemeenschap is dat er op de dag van de begrafenis veel aandacht wordt besteed aan het wassen van de dode. Hierbij wordt gezongen en worden er allerlei andere kleine rituelen uitgevoerd zoals het opzeggen van bepaalde woorden en het leggen van spullen in de doodskist. ‘De familie wordt hierin begeleid door dinari’s (afleggers of lijkenwassers). Zij helpen om op een goede en juiste manier afscheid te nemen van de overledene. Zo kan de ziel of geest van de overledene rustig de wereld verlaten en kunnen de nabestaanden op een gegeven moment weer rustig verder leven

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Rouwlint  Rouwwerk  Rouwwerkspecialist  Rouwwerk bloemen

  Rouwboeket bezorgen  Rouwstuk kind  Rouwboeket kind  Overlijden

  Graf bloemen  Grafboeket  Grafstuk  Graftak   Rouwtak  Rouw  Rouwhart 

  Sympathie bouquet   Sympathie boeket Baby Rouwstukjes

   

  Rouwboeket Amstelveen   Rouwstuk Amstelveen

  Rouwbloemen Amstelveen  Rouwbloemist Amstelveen

  Rouwstukken voor kinderen of baby's  Rouwboeket Hoofddorp

  Bloemist Hoofddorp Bloemenzaak Hoofddorp  Rouwboeket Badhoevedorp

   

  Rouwboeket Cappel a/d IJssel  Rouwstuk Capelle aan den IJssel  Uitvaartbloemist Capelle a.d. IJssel  Rouwbloemen Nieuwerkerk a/d Yssel

  Rouwboeket Nieuwerkerk aan de IJssel  Rouwstuk Nieuwerkerk a/d IJssel

  Rouwboeket Gouda  Rouwstuk Gouda  Rouwboeket Moordrecht 

  Rouwstuk Moordrecht Bloemenwinkel Gouda  Rouwboeket Rotterdam

  Rouwboeket Uithoorn  Rouwstuk Uithoorn  Rouwstuk Maarssen

  Rouwboeket Maarssen Maarssenbroek Rouwboeket IJmuiden

  Rouwstuk Beverwijk  Rouwboeket Akkersloot  Rouwboeket Heerhugowaard

  Rouwstuk Rotterdam Rouwboeket Zevenhuizen z-h  Rouwstuk Zevenhuizen

  Rouwboeket Zoetermeer Rouwstuk Zoetermeer Rouwbloemen Zoetermeer

  Rouwboeket Bodegraven Rouwboeket Leimuiden  Rouwstuk de Kwakel

  Bloemstuk Begrafenis  Boeket Begrafenis Bloemwerk begrafenis 

  Boeket creamatie  Bloemen begrafenis Bloemen Crematie

  Bloemstuk Crematie Rouwkrans bestellen Rouwkransen

   

  Rouwboeket    Rouwstuk    Rouwbloemen   Rouwkrans

  Rouwboeketten   Rouwboeket bestellen  Rouwkaart

  Rouwbloemist   Uitvaartbloemist  Begrafenis bloemRouw bouquet Rouwstukken

   

  Rouwboeket Amstm    Rouwstuk Amsterdam  Rouwkrans Amsterdam   Bloemenwinkel Amsterdam

  RouRouwboeket Alphen aan de Rijn Bloemist Alphen 

  Rouwstuk Alphen a/d Rijn Rouwbloemen bezorgen

  Alphen aan den Rijn

  Rouwboeket Nieuwkoop Rouwstuk Nieuwkoop

  Rouwboeket Nieuw-Vennep Rouwstuk Nieuw - Vennep

  Rouwboeket Haarlem Rouwstuk Haarlem Rouwbloemen bezorgen Haarlem

  Rouwstuk Alkmaar Rouwboeket Alkmaar

  Rouwboeket Egmond aan zee Rouwstuk Egmond

  Rouwboeket Heiloo Rouwstuk Heiloo

  Rouwbloemen Limmen Rouwboeket Limmen Rouwstuk Limmen Rouwboeket Bergen aan zee

  Rouwbloemen Breda  Rouwboeket Leiden

  Rouwstuk Den Haag Rouwboeket Zoetermeer Rouwstuk Zoetermeer Rouwbloemen Nootdorp

  Rouwbloemen Den Bosch

  Rouwboeket waddinxveen  Rouwstuk waddinxveen

  Rouwstuk Leeuwarden Rouwbloemen Leeuwarden

   

   

   

   

   

   

  Rouwboeket-rouwboeketten.nl is onderdeel van rouwwerkspecialist Nederland. 

  eigendom van HMF Groep. © 2009